Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ

Η δεύτερη Γενική Συνέλευση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ στο αμφιθέατρο του μουσείου Ακρόπολης την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009.
Μια νέα Αντίληψη για τον Πολιτισμό

Ο Σταύρος Μπένος - ο Πρόεδρος και εμπνευστής της Κίνησης ενεργών πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» - είπε μιλώντας στη 2η Γενική Συνέλευση του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», που είχα την τιμή σαν μέλος του να την παρακολουθήσω, πως εμείς, όπως με την πίστη μας και τον οβολό μας στο παγκάρι τη εκκλησιάς φτιάξαμε τις εκκλησίες μας, έτσι μπορούμε με τον οβολό μας και τη δύναμη της ψυχής μας, να αναστηλώσουμε και να αναδείξουμε τα μνημεία της αρχαίας Ελληνικής κληρονομιάς, που συμβολικά για μας δηλαδή για το «ΔΙΑΖΩΜΑ» τα αρχαία θέατρα, είναι το σήμα κατατεθέν της αυτής της κληρονομιάς. Είναι συμπυκνωμένη η έκφραση του Αρχαίου Ελληνικού πνεύματος, αυτοί οι χώροι, γιατί μέσα από αυτούς ο αρχαίος κόσμος εκφράζεται και «βουλεύεται», συνομιλεί με τους Θεούς και το πεπρωμένο, μιλάει για την Δημοκρατία και την Ειρήνη, μέσα από την τραγωδία, την σάτιρα και την κωμωδία. Αξίζει λοιπόν αυτή η υπόθεση να γίνει πάνδημη υπόθεση, κατάθεση ψυχής όπως ο οβολός στο παγκάρι της εκκλησίας.
Με ην μεθοδικότητα του ο Σταύρος Μπένος μας οδήγησε στη 2η Γενική Συνέλευση - που μέχρι εκείνη τη στιγμή αριθμούσε 390 μέλη - και εκεί ξεδίπλωσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για τον επόμενο χρόνο. Μέχρι σήμερα 20 περιοδείες, που καλύπτουν το 60% της χώρας, 200.000 επισκέπτες στην ιστοσελίδα μας, χιλιάδες αναφορές για το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο διαδίκτυο, 30 ανοικτές εκδηλώσεις σε Δήμους-σχολεία-μουσεία-πολιτιστικά κέντρα, τρείς εκδόσεις, μία ταινία, σαράντα επιστημονικά δελτία αρχαίων θεάτρων, είναι η σοδειά των κόπων του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και του Προέδρου προσπάθεια αυτή πέτυχε να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας (Υπουργείο Πολιτισμού-Εφορίες Αρχαιοτήτων-Τοπική Αυτοδιοίκηση-Πανεπιστήμια-Πολιτιστικούς Φορείς-ενεργούς πολίτες) για το στόχο της ανάδειξης και καθολικής προστασίας των μνημείων. Το 2010 προετοιμάζεται το θεσμικό περιβάλλον για την συμμετοχή χορηγών-αυτοδιοικητικών θεσμών, επιχειρήσεων και απλών πολιτών, δηλαδή του συνόλου της κοινωνίας στη χρηματοδότηση των μνημείων. Στη Γενική Συνέλευση της 13ης Δεκέμβρη, ανακοινώθηκαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας :
1. Το κορυφαίο γεγονός είναι η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών για χρηματοδότηση 6.000.000 Ευρώ των αναστηλωτικών εργασιών στο θέατρο Διονύσου.
2. Η αξιοποίηση του χορηγικού νόμου από την ATTIKA BANK και η υπογραφή της πρώτης χορηγικής σύμβασης ύψους 30.000 Ευρώ, για το θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας.
3. Η επιχορήγηση του θεάτρου Γιτάνης Θεσπρωτίας με το ποσό των 100.000 Ευρώ από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας.
4. Η επιμελημένη έκδοση όλων των θεάτρων της Αιτωλοακαρνανίας (βιβλίο και ταινία) μαζί με ένα πλήρη αρχαιολογικό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας, προσφορά 20.000 Ευρώ από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας.
5. Η επιχορήγηση του θεάτρου Φθιωτιδών Θηβών με το ποσό των 50.000 Ευρώ από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας. . Παράλληλα με αυτές τις ενέργειες ο Πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» έδωσε έμφαση στη συμμετοχή των απλών πολιτών, στη χρηματοδότηση των μνημείων, ανακοινώνοντας αυτό που ονόμασε «κουμπαράδες»,δηλαδή ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, που άνοιξαν με την πρωτοβουλία πολιτών, όπως : α. Για το θέατρο Σικεώνας Κορινθίας από το Λύκειο Ελληνίδων Κιάτου, ποσό 1000 Ευρώ.
β. Για το θέατρο Δήλου από ανώνυμο χορηγό ποσό 1000 Ευρώ. Αυτοί οι «κουμπαράδες» άνοιξαν μέχρι την 13η Δεκέμβρη, δηλαδή μέχρι την 2η Γενική Συνέλευση και σίγουρα ανάλογες ενέργειες θα υπάρξουν και για άλλα θέατρα από απλούς ανθρώπους και από διάφορες περιοχές. Αυτή η κίνηση εκφράζει την ιδεολογία και την πολιτική του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» για να πετύχει με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας το καλύτερο αποτέλεσμα στην ανάδειξη και προστασία των μνημείων μας.Φυσικά αυτή η κίνηση δεν δίνει συγχωροχάρτι στην πολιτεία, ούτε την απαλλάσσει από τι ευθύνες της απέναντι στα μνημεία. Τουναντίον μάλιστα με τις πρωτοβουλίες του το «ΔΙΑΖΩΜΑ» λειτουργεί σαν καταλύτης, συντελώντας στην ενεργοποίηση της Πολιτείας και όχι μόνο. Γιατί χρήματα μπορούν να βρεθούν εκτός από την Πολιτεία και μέσα στην Κοινωνία των πολιτών και των επιχειρήσεων. Μήπως μέχρι σήμερα, εάν υπάρχει ένα αρχαιολογικό μουσείο στην Αιτωλοακαρνανία αυτό δεν είναι το μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου, προσφορά των αδερφών Παπαστράτου; Και αν υπάρχει ένα Λαογραφικό Μουσείο στην Αιτωλοακαρνανία, αυτό δεν είναι προσφορά του Συλλόγου Γυναικών Αιτωλοακαρνανίας ,στον οποίο η ακούραστη Μαίρη Χρυσικοπούλου, έχει δώσει την ψυχή της; Και αν υπάρχει κάποια κινητικότητα για τη διάσωση Καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο, με σκοπό την αξιοποίηση τους σαν μουσειακός χώρος, αυτό δεν οφείλεται στην κινητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμος Αγρινίου) και στη συνδρομή Τοπικών Φορέων, όπως η Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, που το Μάιο του 2008 οργάνωσε σχετική Ημερίδα ; Αν περιμέναμε όλα αυτά να γίνουν από το Κράτος, θα περιμέναμε ακόμη. Το Κράτος δεν φτάνει και δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Ιδίως αυτά που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής ,τον πολιτισμό και την ταυτότητα κάθε τόπου, είναι πρωταρχικά, δικαίωμα και καθήκον των πολιτών της κάθε κοινωνίας, που αφού κάνουν αυτό που μπορούν, στη συνέχεια με αξιώσεις , μπορούν να ζητήσουν από το Κράτος. Η δουλειά που γίνεται στο «ΔΙΑΖΩΜΑ» άρχισε να φέρνει καρπούς, γιατί κινείται πάνω σε αυτή τη λογική και γι αυτό, πρέπει να στηριχθεί και να υποστηριχθεί από όλους μας. Γι’αυτό και όσοι φορείς υπάρχουν και λειτουργούν με φιλοδοξία να προσφέρουν στον Πολιτισμό και μέσα από αυτόν στην γενικότερη Ανάπτυξη του Τόπου μας , δεν πρέπει να μείνουν αδιάφοροι στην Κίνηση του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» , αλλά πρέπει και μαζί του να συνεργαστούν και από την Δράση του να επωφεληθούν. Στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, όπως για το ψωμί και την επιβίωση, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, έτσι και για τον Πολιτισμό, την ποιότητα ζωής και την ταυτότητά μας, πρέπει να δουλέψουμε Συλλογικά και Συστηματικά, δίνοντας έμφαση στην αυτενέργεια των πολιτών και στη Συνεργασία. Άλλωστε και μόνο με όρους οικονομίας, όπως η οικονομική κρίση το επιβάλλει, να δούμε τα θέματα του Πολιτισμού και της Πολιτισμικής Κληρονομιάς, αυτά πρέπει να αποτελέσουν το δεύτερο ισχυρό Πυλώνα , που πάνω του πρέπει να στηρίξουμε το Πρόγραμμα της Ανάπτυξης και της Ανασυγκρότησης του Τόπου μας.


Αγρίνιο 28 Δεκεμβρίου 2009
Νίκος Σκιαδάς
Γεωπόνος-Μελετητής
Πρώην Πρόεδρος Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου