Αυτό τον καιρό ΄΄εθιμικά΄΄ και ΄΄συνειρμικά΄΄ είναι η εποχή που φουντώνουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις . Τα Μπλόκα, η παράταξη των Τρακτέρ στους Εθνικούς και Επαρχιακούς δρόμους και οι δηλώσεις στα κανάλια Αγροτών , συνδικαλιστών και Πολιτικών είναι στην ημερήσια διάταξη .
Γίνονται όλα αυτά για να θυμίσουν και πάλι στην Κοινωνία και την εκάστοτε Κυβέρνηση τα προβλήματα του Αγροτικού Τομέα που πάντα είναι οξυμένα και άλυτα.
Η πραγματικότητα δεν απέχει πολύ από αυτή τη διατύπωση. Όμως ο τρόπος που προβάλλονται συνήθως τα αιτήματα είναι επιφανειακός και δεν συνοδεύεται από προτάσεις και θέσεις που θα οδηγήσουν στη λύση τους .
Είναι βέβαια ενθαρρυντικό το ότι υπάρχουν σήμερα νέοι Αγρότες που κατεβαίνουν σ' αυτές τις κινητοποιήσεις, δηλώνοντας ότι δεν κατεβαίνουν για να πάρουν οικονομικές ενισχύσεις και εισοδηματικές βοήθειες αλλά για να διεκδικήσουν ξεκάθαρες πολιτικές δεσμεύσεις και θέσεις που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ανεμπόδιστα την αγροτική τους Δραστηριότητα .
Με την ευκαιρία όμως αυτών των κινητοποιήσεων πιστεύω ότι είναι επίκαιρες οι σκέψεις που διατύπωσα πριν από δύο μήνες , με την ευκαιρία της εκ μέρους της Agrenda προβολής της άποψης της κ. Μπόελ ότι το Μέλλον των Αγροτών είναι στις Συνεργασίες .
Η αναδρομή που έκανα στην Ιστορία του Συνεργατισμού από τα χρόνια του Αλ. Μπαλτατζή μέχρι σήμερα παρουσιάζοντας την τεράστια προσφορά του στην Αγροτική Οικονομία δεν ξέρω αν μέτρησε και πόσο στην διαμόρφωση θέσεων και την υποστήριξη πολιτικών εκ μέρους των αγροτών που θα οδηγήσουν σε βιώσιμες λύσεις του Αγροτικού Ζητήματος .
Άκουσα όμως , κάποιον κάποιας ηλικίας αγρότη σε κάποιο μπλόκο να λέει ότι φτάσαμε ως εδώ γιατί απ αξιώθηκε και λοιδωρήθηκε ο θεσμός του Συνεταιρίζεσθε γιατί δεν υπάρχει αυτό το ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας για τον παραγωγό και την αγροτική παραγωγή που αποτελούσε ο Συνεταιρισμός .
Πιστεύω ότι πλησιάζει η ώρα που οι παραγωγοί θα ανακαλύψουν αυτή τη φορά μόνοι τους την αξία του Συνεταιρισμού και όχι χειραγωγούμενοι είτε από το Κράτος είτε από τους αγροτοπατέρες . Ας αναλογισθούν γι' αυτό πόσο πιο διαφορετική θα ήταν φέτος η κατάσταση για τη βρώσιμη ελιά και ιδίως για το λάδι που χωρίς καμιά συνεταιριστική παρέμβαση έφτασαν στα έσχατα σημεία κατάπτωσης οι τιμές τους, (Τιμή λαδιού 1,80 – 2,00ευρώ/κιλό) . Κι όμως αποθηκευτικοί χώροι υπάρχουν αλλά σκουριάζουν αναξιοποίητοι, αφού οι ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ και οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις απαξιώθηκαν και το Λάδι τελικά αγοράζεται σε εξευτελιστικές τιμές από τους Ιταλούς χονδρέμπορους για να μας ξαναπουληθεί συσκευασμένο , από δυο - τρεις Πολυεθνικές που λυμαίνονται Πανευρωπαϊκά τον τομέα του Λαδιού .
Η κατάσταση αυτή στην οποία περιέρχονται οι αγρότες μας σήμερα χωρίς συνεταιριστική στήριξη και χωρίς συγκροτημένη Αγροτική Πολιτική εκ μέρους του Κράτους καθιστά επίκαιρη την τελευταία τοποθέτηση στην Agrenda του Καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Δαουτόπουλου για τη λύση του Αγροτικού Προβλήματος .
Ο κ. Καθηγητής λέει ότι αυτή η Λύση σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των Δυνάμεων της Αγοράς . Έχω κουρασθεί να ακούω λέει ο κ. Καθηγητής για μείωση κόστους παραγωγής , αναδιάρθρωση καλλιεργειών , αύξηση παραγωγικότητας .
Πολλοί ξεχνούν τις ιδιαιτερότητες της Γεωργίας και προσπαθούν να εξομοιώσουν το Αγρόκτημα με το Εργοστάσιο . Τότε εμφανίζονται, λέει ο κ. Δαουτόπουλος οι διοξίνες , οι τρελές αγελάδες και ότι άλλο εν ονόματι του κέρδους, μας σερβίρει αυτή η προσέγγιση .
Μια προσέγγιση που οδηγεί σε απόγνωση τους αγρότες με τις εξευτελιστικές τιμές στο Καλαμπόκι , στο Λάδι, στην Ελιά και με την ασυδοσία στη διαμόρφωση των τιμών των Γεωργικών Εφοδίων και Μηχανημάτων .
Η άποψη του κ. Καθηγητή καταλήγει στην αναγκαιότητα κατάθεσης ενός Στρατηγικού Πλάνου για τη Γεωργία στο οποίο θα πρέπει να συνεργασθούν ειλικρινά και αρμονικά η Πολιτεία , οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί , η Αυτοδιοίκηση και η Κοινωνία των Πολιτών (Ενώσεις Καταναλωτών κ.λ.π.) προκειμένου να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά μας Πλεονεκτήματα και για να πάψουμε να είμαστε τελείως έρμαια των Αγορών .
Όλα αυτά είναι μηνύματα που σήμερα η Νέα Πολιτική Ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. πρέπει να αξιολογήσει και να τα εντάξει σε μια Νέα Στρατηγική Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Τομέα , όπου ο Παραγωγικός Συνεταιρισμός με τη στήριξη της Αυτοδιοίκησης και των Φορέων της Κοινωνίας πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Αγρίνιο, 19/01/2010
ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ
ΠΡΩΗΝ Γ. Δ/ΝΤΗΣ ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου