Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΝΕΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ


Κύριε Διευθυντά

Με αφορμή την έκδοση της agrenda την Κυριακή 15 Νοεμβρίου με κεντρικό τίτλο ΄΄ Μετά τα STAGE κόβονται οι Νέοι Αγρότες ‘’ θεωρώ ότι είναι επίκαιρη μία τοποθέτησή μου και ένας προβληματισμός που αναπτύχθηκε καθ΄όλη την περίοδο που έτρεξε το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών πάνω στο θέμα αυτό , ιδιαίτερα μετά την διαπίστωση ότι για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του προγράμματος μέχρι 15 Ιουλίου 2009 , έπρεπε να απορροφηθούν όλα τα χρήματα του Δ΄ Κ..Π.Σ για τους Νέους Γεωργούς.

Καθώς είναι γνωστό το ΥΠΑΑΤ προκήρυξε τον Φεβρουάριο του 2009 το μέτρο 1.1.2 εγκατάστασης νέων γεωργών του άξονα 1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για ποσό 100.000.000 Ευρώ σε επίπεδο χώρας, όταν όλο το πρόγραμμα είναι 300.000.000 Ευρώ για ολόκληρη την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Η προκήρυξη του μέτρου άρχιζε τον Φεβρουάριο και έληγε στις 31 Δεκεμβρίου του 2009, προφανώς λόγω των ελκυστικών κινήτρων- 25.000 έως 40.000 Ευρώ ανά νεοεισερχόμενο αγρότη - έτυχε θερμής υποδοχής από τους υποψηφίους νέους γεωργούς.

Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία του ΥΠΑΑΤ υποβλήθηκαν μέχρι τις 15 Ιουλίου 2009 που το Υπουργείο διέκοψε την ροή του προγράμματος, περίπου 6.000 αιτήσεις που εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες περιφερειακές επιτροπές και δημιούργησαν απαιτήσεις για το Ελληνικό Δημόσιο ποσού 275.000.000 Ευρώ, όταν το συνολικό πρόγραμμα της 5ετίας 2007-2013 είανι 300.000.000 Ευρώ.

Η θερμή υποδοχή του προγράμματος από τους υποψηφίους Νέους Γεωργούς οφείλεται αφ’ ενός στο μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη προκήρυξη (¨εγινε το 2006) αλλά όπως είπαμε και παραπάνω και στο ελκυστικό κίνητρο του πρίμ πρώτης εγκατάστασης το οποίο λόγω και της οικονομικής κρίσης γίνεται ακόμη ελκυστικότερο. Η ζήτηση αυτή για ένταξη στο αγροτικό επάγγελμα έρχεται σε αντίθεση με την κρίση που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας πανελλαδικά και όχι μόνο.

Η πρόκληση για την πολιτεία αλλά και για τους γεωτεχνικούς που υπεύθυνα καλούνται να τοποθετηθούν πάνω στα κρίσιμα ζητήματα ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, κάτω από συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και κάτω από συνθήκες ανατροπής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής , είναι μεγάλη .

Οι επιλογές της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ πάνω στο πρόγραμμα των Νέων Γεωργών σίγουρα ήταν λαθεμένες. Όμως αυτές οι επιλογές δημιούργησαν μία σειρά από προβλήματα και οδήγησαν τελικά σε αδιέξοδα. ΤοΥπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν στάθμισε σωστά κατ΄αρχήν τι σημαίνει ανοικτή προκήρυξη για ένα χρόνο , με το ποσόν πρώτης εγκατάστασης να κυμαίνεται συνήθως από 30.000 έως 40.000 Ευρώ.

Το Υπουργείο παρά τις επισημάνσεις των συλλογικών οργάνων των γεωπόνων, δεν έλαβε υπόψη την εμπλοκή και τα νομικά προβλήματα που δημιουργούσε η αξιολόγηση και η εξαγωγή αποτελεσμάτων τμηματικά ανά κύκλο, δηλαδή κάθε μήνα.. Έτσι με τη λογική της τμηματικής αξιολόγησης και εξαγωγής αποτελεσμάτων παρατηρήθηκε το οξύμωρο, ότι ο τυχερός που υπέβαλε αίτηση στον πρώτο κύκλο δηλ.. μέχρι 15 Απριλίου και συγκέντρωσε βαθμολογία 50 μορίων να κρίνεται δικαιούχος, ενώ ο συνάδελφός του υποψήφιος Νέος Αγρότης που υπέβαλε αίτηση στο 2ο κύκλο δηλ. μέχρι 15 Μαϊου και συγκέντρωσε βαθμολογία 100 μορίων, να μην κρίνεται δικαιούχος.

Τούτο φυσικά συνέβη γιατί το ποσό των 100.000.000 Ευρώ της αρχικής προκήρυξης δεν έφτασε για να καλύψει τους υποψηφίους ούτε του 2ου κύκλου αξιολόγησης. Στη συνέχεια η Κυβέρνηση για να καλύψει το λάθος της - που το έκανε μεγαλύτερο αφήνοντας σκόπιμα και για ευνόητους λόγους ανοικτό το πρόγραμμα μέχρι 15 Ιουλίου, - αποφάσισε να αδειάσει όλο το καλάθι δηλ. και τα 300.000.000 Ευρώ του προγράμματος στην πρώτη και αυτή τελικά μισή προκήρυξη.

Το αποφάσισε όμως βεβιασμένα την παραμονή των Εθνικών Εκλογών και γι΄αυτό η επιπλέον πίστωση των 175.000.000 Ευρώ δεν έχει εγγραφεί στις Σ.Α..Ε. και δεν υπάρχει κοινή Υπουργική Απόφαση γι’ αυτή τη μεταφορά.

Αν λοιπόν ήταν μονόδρομος για τις λαθεμένες επιλογές της προηγούμενης Πολιτικής Ηγεσίας το άδειασμα του καλαθιού των 300.000.000 Ευρώ για την Κοινωνία και τη Νέα Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τα προβλήματα παραμένουν και γίνονται οξύτερα γιατί : Κάποιοι πρέπει να αποφασίσουν αν το πρόγραμμα θα σταματήσει μέχρι εδώ, γιατί σίγουρα θα σταματήσει αν δεν εξασφαλισθούν από την αναμόρφωση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και νέες πιστώσεις για τους Νέους Γεωργούς. Άν αυτό δεν επιτευχθεί, και κατά την γνώμη πολλών γεωτεχνικών , είναι δύσκολο να επιτευχθεί κάτω από συνθήκες κρίσης στη Ενωμένη Ευρώπη , πως θα εξυπηρετηθεί το πρόγραμμα Πρόωρης Συνταξιοδότησης των αγροτών όπου κάποιοι διάδοχοι γεωργοί και δικαιούχοι του συνόλου της πατρικής περιουσίας θα θελήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα των Νέων Γεωργών; Φυσικά νέοι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών θα υπάρξουν και άλλοι μέχρι το 2013 και δεν είναι άδικο όλοι αυτοί να βρίσκουν την πόρτα κλειστή ; θα μπούν σήμερα στο πρόγραμμα δικαιούχοι με 40 – 50 μόρια και θα αγνοηθούν αύριο αιτήματα με εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερης βιοσημότητας και δυναμικής, με βαθμολογία 100 μορίων, με νέες καλλιέργειες και καινοτομίες που ακόμα δεν αξιοποιήθηκαν αφού ακόμα δεν λειτούργησαν νέα προγράμματα ;

Επιτακτικά δηλαδή μπαίνει το ζήτημα δυναμικής αναθεώρησης του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για να αυξηθούν τα κονδύλια για τους Νέους Αγρότες και ταυτόχρονα για να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για να χρηματοδοτηθούν τα σχέδια βελτίωσης που είναι το πιο χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Γεωργίας. Και να μην μας διαφεύγει και η λεπτομέρεια ότι η πλειοψηφία των εν δυνάμει Νέων Γεωργών στα σχέδια δράσης που κατέθεσαν προβλέπουν την υλοποίηση σχεδίων βελτίωσης. Για την πρόβλεψη αυτή , να μην ξεχνάμε ότι επιβραβεύτηκαν με πρόσθετη βαθμολογία πράγμα που καθιστά υποχρεωτική την υλοποίηση του σχεδίου. Δηλαδή για να λειτουργήσει ολοκληρωμένα το πρόγραμμα πρέπει να προβλεφθούν πιστώσεις και κονδύλια σχεδίων βελτίωσης και για αυτόν το σκοπό.

Τελικά το ΥΠΑΑΤ καλείται να αντιμετωπίσει ένα σύνθετο πρόβλημα κάτω από συνθήκες κρίσης και με πιεστική την ανάγκη εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Γεωργίας. Ότι όμως και να κάνει εκείνο που για τους αγρότες έχει σημασία είναι τα λάθη και μικροκομματικές σκοπιμότητες της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ να μην τις πληρώσουν ούτε όσοι νέοι θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα , ούτε το σύνολο της Αγροτικής Οικονομίας που έχει ανάγκη πραγματικών κινήτρων και χρηματοδοτήσεων για να σταθεί στα πόδια της και να αντιμετωπίσει την κρίση.

Να μην ξεχνάμε τέλος ότι σήμερα τουλάχιστον 50.000.000 Ευρώ επιλέξιμες δαπάνες σχεδίων βελτίωσης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου είναι απλήρωτες και οι αγρότες αυτοί που είναι πραγματικοί αγρότες αντιμετωπίζουν άμεσο το φάσμα της χρεοκοπίας. Φυσικά και εδώ οι Τράπεζες δεν ξέρουν τίποτε, αλλά μόνον χρεώνουν τους αγρότες με τόκους και τους απειλούν με πλειστηριασμούς !!.


ΑΓΡΙΝΙΟ 17-11-2009

ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ - ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ

ΠΡΩΗΝ Γ. Δ/ΝΤΗΣ Ε.Α.Σ . ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου