Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Αγροτική Ανάπτυξη και φωτοβολταϊκή υστερία

Τελικά τι θέλει η Κυβέρνηση; Αγρότες πού θα παράγουν και θα προωθούν τα αγροτικά προϊόντα τους στην Αγορά ή Επιχειρηματίες παραγωγούς Ενέργειας από Α.Π.Ε και ιδιαίτερα από φωτοβολταϊκά;

Η αρμόδια Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην πρόσφατη Ημερίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ για τις Α.Π.Ε δεν το ξεκαθάρισε. Ή μάλλον φρόντισε να τα παντρέψει και τα δύο. Στην ουσία έκανε ακροβασία πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί δηλώνοντας : «Νερό-ενέργεια-διατροφή, είναι ένα διαδραστικό τρίγωνο που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη στο σχεδιασμό της Πολιτικής μας» και παρακάτω επίσης λέει : Κι εδώ θέλω να επισημάνω ότι τα φωτοβολταϊκά είναι ένα κομμάτι των Α.Π.Ε , όχι η πιο εύκολη επένδυση για τους αγρότες, είναι όμως η πιο άμεση και εύκολα προσβάσιμη!!!

Για ποιους όμως είναι εύκολα προσβάσιμη και πώς; Για τους αγρότες που βλέπουν να μην είναι προσβάσιμες οι επενδύσεις που χρειάζονται για να βελτιώσουν την παραγωγική τους βάση, αφού ακόμα ούτε τα σχετικά μέτρα έχουν προκυρηχθεί, ούτε τα χρήματα που θα απαιτηθούν υπάρχουν;

Είναι προσβάσιμες δηλαδή οι επενδύσεις σε Α.Π.Ε επειδή οι Τράπεζες, μπορούν να τις χρηματοδοτήσουν στα σίγουρα με ενέχυρο τις συμβάσεις των επενδυτών με την ΔΕΗ και το Κράτος, ενώ οι επενδύσεις για τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγικής βάσης, έχουν μεγαλύτερη επισφάλεια και σήμερα μέσα σε συνθήκες Κρίσης οι Τράπεζες τις αποφεύγουν;

Εγώ πιστεύω ότι η ουσία της Υπόθεσης εδώ βρίσκεται. Όμως η Υπουργός που αντικείμενό της είναι η Αγροτική Ανάπτυξη, δεν φοβάται μήπως τελικά και οι Αγρότες σκεφθούν σαν τις Τράπεζες και προτιμήσουν ότι διαθέσιμα έχουν (που η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει), να τα επενδύσουν στην Ενέργεια και τελικά εγκαταλείψουν την ούτως ή άλλως επισφαλή Αγροτική δραστηριότητα για την οποία άλλωστε τους οκτώ μήνες που η ίδια είναι στο τιμόνι του Υπουργείου δεν έκανε ακόμη τίποτα;

Στα αδιέξοδα της Αγροτικής Οικονομίας η στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών με την πολυαπασχόληση και ετεροαπασχόληση είναι μια λύση, αρκεί αυτή να μην οδηγήσει στο άλλο άκρο. Δηλαδή στην εγκατάλειψη τελείως της Αγροτικής Παραγωγής με την καλλιέργεια μια πλασματικής Αγροτικής συνείδησης που μόνο θα διεκδικεί, χθες επιδοτήσεις για τα Καπνά που εγκατέλειψε κι αύριο επιδοτήσεις για το Ρεύμα που θα παράγει από Φωτοβολταϊκά.

Η ευθύνη όλων όσων πρωτοστάτησαν σε αυτή την Ιδέα, είναι μεγάλη και ιδίως της Κυβέρνησης και των εκπροσώπων των Αγροτών στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

Αγρίνιο, 25/06/2010
Ν. Σκιαδάς
πρώην Γ.Διευθυντής Ε.Α.Σ Αγρινίου

5 σχόλια:

  1. Προσωπικά πιστεύω πως καλύτερα να βάλουν φωτοβολταϊκα στα χωράφια από το να παίρνουν επιδότηση (που θα κοπεί και αυτή σύντομα από ΕΕ) οι αγρότες για προϊόντα που μετά πετάμε στις χωματερές.

    Γιατί δηλαδή πρέπει να παράγουμε πράγματα που κανείς δεν θέλει (στις τιμές που εμείς μπορούμε να τα παράγουμε που είναι ακριβές και δεν γίνεται να φθηνήνουν και πολύ)

    Αν αποκτήσουμε φθηνότερη ενέργεια ίσως να γίνουμε και πιο ανταγωνιστικοί και στη γεωργία μετά, σε συνδιασμό με καλύτερη διαχείριση νερού και σταμάτημα της υπερπροσφοράς αγροτικού προϊόντος ή την τόνωση της ζήτησης ανοίγοντας νέες αγορές στο εξωτερικό (που φέρνουν πολύτιμο συνάλλαγμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρουσα άποψη που άκουσα σε εκπομπή τοπικού καναλιού στην Πάτρα:

    "Θεμέλιο της αειφορίας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, όχι οι ΑΠΕ. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τα πάντα με φωτοβολταϊκά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απάντηση στο σχολιασμό του Γιώργου Μπιρμπίλη



    Η παραγωγή Ενέργειας είναι κι αυτή μια Παραγωγή, που μπορεί να προσφερθεί ακόμα κι από αγρότες, αρκεί αυτό να μην γίνετε βάρος της Αγροτικής Παραγωγής, την οποία επίσης χρειαζόμαστε τόσο για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε τρόφιμα, όσο και για να κάνουμε εξαγωγές και να κερδίζουμε συνάλλαγμα. Σήμερα όμως έχουμε φτάσει στο σημείο όχι μόνο αγροτική παραγωγή να μην έχουμε, αφού βασικά και συναλλαγματοφόρα αγροτικά προϊόντα εγκαταλείπονται, αλλά και τις δικές μας ανάγκες σε διατροφικά προϊόντα να τις καλύπτουμε με εισαγόμενα, όπως κρεμμύδια από την Ολλανδία, φακές από την Τουρκία, ακόμη και λαχανικά εισαγόμενα από Ιταλία, Γερμανία κτλ. Το θέμα συνεπώς είναι ότι πλέον, ενώ δεν μπορούμε να παράγουμε ούτε για τις χωματερές(έχουν καταργηθεί προ πολλού) δεν αξιοποιούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα για παραγωγή ανταγωνιστικών ποιοτικών προϊόντων και δεν κάνουμε επενδύσεις είτε σε επίπεδο παραγωγών, είτε σε επίπεδο Συνεταιρισμών και Αγροτικής Οικονομίας γενικότερα για να τονώσουμε αυτή την παραγωγή, να την αυξήσουμε και να την αξιοποιήσουμε προς όφελος όλων μας. Σήμερα μάλιστα με την Οικονομική Κρίση, αυτό είναι το αδύνατο σημείο, η Αχίλλειος Πτέρνα της Οικονομίας μας, ότι δηλαδή δεν παράγουμε, αλλά μόνο καταναλώνουμε και μάλιστα με δανεικά. Η ενέργεια και μάλιστα από ΑΠΕ είναι καλοδεχούμενη, αλλά κι αυτή πρέπει να έχει Καταναλωτές. Οι καλλίτεροι και πιο σίγουροι καταναλωτές είναι εκείνοι που παράγουν προϊόντα, είτε αγροτικά, είτε βιομηχανικά. Με την αναφορά μου στην φωτοβολταϊκή “υστερία”, ήθελα να επισημάνω ένα Κίνδυνο, όχι να αρνηθώ το δικαίωμα, αλλά και τη διευκόλυνση που πρέπει να έχει ένας Προοδευτικός Αγρότης, να επενδύσει και στα φωτοβολταϊκά, όταν αυτό δεν γίνεται σε βάρος της Κύριας Παραγωγικής του δραστηριότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιστεύω πως καταναλωτές υπάρχουν για την ενέργεια, αφού είμαστε συνδεδεμένοι με τα ξένα δίκτυα ρεύματος και αναγκαζόμαστε τώρα σε περιόδους φόρτου ζήτησης ακόμη και να εισάγουμε ρεύμα από Αλβανία ενώ θα μπορούσαμε να παρέχουμε το πλεόνασμα στα ξένα δίκτυα όταν αυτά το χρειάζονται.

    Όσο για τα αγροτικά προϊόντα, το πρόβλημα μάλλον είναι τα ανύπαρκτα κανάλια διάθεσης τους προς τις ελληνικές αγορές (μόνο μερικοί χονδρέμποροι που παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των αγροτών και πολύ λίγοι καλοί συνεταιρισμοί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενδιαφέρον (για κτηνοτροφικά, αλλά σχετικό με τις πανάκριβες τιμές στην Ελλάδα) είναι και το:
    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=340471&dt=29/06/2010

    ΑπάντησηΔιαγραφή