Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

Πρός AGRECO

Αγαπητοί φίλοι,

Σημαντικές οι επισημάνσεις που κάνετε στο φύλλο του Ιουνίου για τα τυροκομικά και ιδιαίτερα για την - με αγώνες - κατοχυρωμένη ΠΟΠ Ελληνική φέτα στις διεθνείς αγορές. Η ευθύνη για τη διατήρηση αυτού του συγκριτικού πλεονεκτήματος για το πρόβειο Ελληνικό γάλα, ανήκει πρωτίστως στο Κράτος, όμως θεματοφύλακας για τη διατήρηση τουείναι οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι.

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, που θα υποστούν άμεσα τις συνέπειες από μια εξασθένηση και εξουδετέρωση αυτού του πλεονεκτήματος, είτε λόγω αθρόων εισαγωγών γάλακτος, είτε αθρόων εισαγωγών προβάτων, Γαλλικών, Ισπανικών ή Ισραηλινών κ.τ.λ. θα πρέπει, να αντιδράσουν από τώρα οργανωμένα και συγκροτημένα.

Δεν ξέρω αν αυτή η αντίδραση θα πρέπει να γίνει μέσω του ΣΕΚ ή μέσω των Αγροτικών Συλλόγων, που εκφράζουν τους κτηνοτρόφους, όμως πρέπει οπωσδήποτε να γίνει και να εκφρασθεί και με συγκεκριμένες προτάσεις.

Κατά τη γνώμη μου σήμερα που διαμορφώνεται το πλαίσιο (ΚΥΑ & Y.A) για τα Σχέδια Βελτίωσης Κτηνοτροφίας, είναι ανεπίτρεπτο να μην βρεθεί τρόπος ενθάρρυνσης της ποιοτικής σύνθεσης των κοπαδιών με βάση τις βελτιωμένες Ελληνικές Φυλές Προβάτου, χάριν των οποίων άλλωστε κερδίσαμε και τη μάχη της φέτας στην Ευρώπη. Η επιλεξιμοτητα της αγοράς βελτιωμένων ζώων Ελληνικών Φυλών Προβάτου είναι κάτι που θα πρέπει να επιδιωχθεί να εξασφαλισθεί και να δικαιολογηθεί ως αναγκαία συνθήκη για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Προβατοτροφίας και τη διατήρηση του συγκριτικού ποιοτικού χαρακτήρα της.

Ο στόχος αυτός αν δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα, τουλάχιστον να εξυπηρετηθεί έμμεσα, με την ενίσχυση της Λειτουργίας των Κέντρων Γενετικής Βελτίωσης και των Ειδικών Συνεταιρισμών που λειτουργούν σε όλη τη χώρα για την Παραγωγή βελτιωμένων Ελληνικών Προβάτων και την βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου γάλακτος.

Επίσης έμμεση αλλά καθοριστική μπορεί να είναι στα πλαίσια των ανταγωνιστικών προγραμμάτων Σχεδίων Βελτίωσης κτηνοτροφίας, η βαθμολογική πριμοδότηση των εκμεταλλεύσεων που συγκροτούνται μόνο από Ελληνικες φυλές Προβάτων.

Επίσης στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόμου και των προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ –LEADER,του Μέτρου 123Α του υπουργείου Αγροτικης Αναπτυξης να δίνονται κίνητρα σε επενδύσεις και δράσεις που ενθαρρύνουν την παραγωγή Ποιοτικών Προϊόντων και στην προκειμένη περίπτωση Ελληνικής φέτας.

Αγρίνιο 16-6-2010

Με εκτίμηση,

Νίκος Σκιαδάς
Γεωπόνος-Μελετητής
Πρώην Γ. Διευθυντής Ε.Α.Σ Αγρινίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου