Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Πρός AGRECO

Αγαπητοί φίλοι,

Σημαντικές οι επισημάνσεις που κάνετε στο φύλλο του Ιουνίου για τα τυροκομικά και ιδιαίτερα για την - με αγώνες - κατοχυρωμένη ΠΟΠ Ελληνική φέτα στις διεθνείς αγορές. Η ευθύνη για τη διατήρηση αυτού του συγκριτικού πλεονεκτήματος για το πρόβειο Ελληνικό γάλα, ανήκει πρωτίστως στο Κράτος, όμως θεματοφύλακας για τη διατήρηση τουείναι οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι.

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, που θα υποστούν άμεσα τις συνέπειες από μια εξασθένηση και εξουδετέρωση αυτού του πλεονεκτήματος, είτε λόγω αθρόων εισαγωγών γάλακτος, είτε αθρόων εισαγωγών προβάτων, Γαλλικών, Ισπανικών ή Ισραηλινών κ.τ.λ. θα πρέπει, να αντιδράσουν από τώρα οργανωμένα και συγκροτημένα.

Δεν ξέρω αν αυτή η αντίδραση θα πρέπει να γίνει μέσω του ΣΕΚ ή μέσω των Αγροτικών Συλλόγων, που εκφράζουν τους κτηνοτρόφους, όμως πρέπει οπωσδήποτε να γίνει και να εκφρασθεί και με συγκεκριμένες προτάσεις.

Κατά τη γνώμη μου σήμερα που διαμορφώνεται το πλαίσιο (ΚΥΑ & Y.A) για τα Σχέδια Βελτίωσης Κτηνοτροφίας, είναι ανεπίτρεπτο να μην βρεθεί τρόπος ενθάρρυνσης της ποιοτικής σύνθεσης των κοπαδιών με βάση τις βελτιωμένες Ελληνικές Φυλές Προβάτου, χάριν των οποίων άλλωστε κερδίσαμε και τη μάχη της φέτας στην Ευρώπη. Η επιλεξιμοτητα της αγοράς βελτιωμένων ζώων Ελληνικών Φυλών Προβάτου είναι κάτι που θα πρέπει να επιδιωχθεί να εξασφαλισθεί και να δικαιολογηθεί ως αναγκαία συνθήκη για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Προβατοτροφίας και τη διατήρηση του συγκριτικού ποιοτικού χαρακτήρα της.

Ο στόχος αυτός αν δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα, τουλάχιστον να εξυπηρετηθεί έμμεσα, με την ενίσχυση της Λειτουργίας των Κέντρων Γενετικής Βελτίωσης και των Ειδικών Συνεταιρισμών που λειτουργούν σε όλη τη χώρα για την Παραγωγή βελτιωμένων Ελληνικών Προβάτων και την βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου γάλακτος.

Επίσης έμμεση αλλά καθοριστική μπορεί να είναι στα πλαίσια των ανταγωνιστικών προγραμμάτων Σχεδίων Βελτίωσης κτηνοτροφίας, η βαθμολογική πριμοδότηση των εκμεταλλεύσεων που συγκροτούνται μόνο από Ελληνικες φυλές Προβάτων.

Επίσης στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόμου και των προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ –LEADER,του Μέτρου 123Α του υπουργείου Αγροτικης Αναπτυξης να δίνονται κίνητρα σε επενδύσεις και δράσεις που ενθαρρύνουν την παραγωγή Ποιοτικών Προϊόντων και στην προκειμένη περίπτωση Ελληνικής φέτας.

Αγρίνιο 16-6-2010

Με εκτίμηση,

Νίκος Σκιαδάς
Γεωπόνος-Μελετητής
Πρώην Γ. Διευθυντής Ε.Α.Σ Αγρινίου

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Αγροτική Ανάπτυξη και φωτοβολταϊκή υστερία

Τελικά τι θέλει η Κυβέρνηση; Αγρότες πού θα παράγουν και θα προωθούν τα αγροτικά προϊόντα τους στην Αγορά ή Επιχειρηματίες παραγωγούς Ενέργειας από Α.Π.Ε και ιδιαίτερα από φωτοβολταϊκά;

Η αρμόδια Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην πρόσφατη Ημερίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ για τις Α.Π.Ε δεν το ξεκαθάρισε. Ή μάλλον φρόντισε να τα παντρέψει και τα δύο. Στην ουσία έκανε ακροβασία πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί δηλώνοντας : «Νερό-ενέργεια-διατροφή, είναι ένα διαδραστικό τρίγωνο που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη στο σχεδιασμό της Πολιτικής μας» και παρακάτω επίσης λέει : Κι εδώ θέλω να επισημάνω ότι τα φωτοβολταϊκά είναι ένα κομμάτι των Α.Π.Ε , όχι η πιο εύκολη επένδυση για τους αγρότες, είναι όμως η πιο άμεση και εύκολα προσβάσιμη!!!

Για ποιους όμως είναι εύκολα προσβάσιμη και πώς; Για τους αγρότες που βλέπουν να μην είναι προσβάσιμες οι επενδύσεις που χρειάζονται για να βελτιώσουν την παραγωγική τους βάση, αφού ακόμα ούτε τα σχετικά μέτρα έχουν προκυρηχθεί, ούτε τα χρήματα που θα απαιτηθούν υπάρχουν;

Είναι προσβάσιμες δηλαδή οι επενδύσεις σε Α.Π.Ε επειδή οι Τράπεζες, μπορούν να τις χρηματοδοτήσουν στα σίγουρα με ενέχυρο τις συμβάσεις των επενδυτών με την ΔΕΗ και το Κράτος, ενώ οι επενδύσεις για τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγικής βάσης, έχουν μεγαλύτερη επισφάλεια και σήμερα μέσα σε συνθήκες Κρίσης οι Τράπεζες τις αποφεύγουν;

Εγώ πιστεύω ότι η ουσία της Υπόθεσης εδώ βρίσκεται. Όμως η Υπουργός που αντικείμενό της είναι η Αγροτική Ανάπτυξη, δεν φοβάται μήπως τελικά και οι Αγρότες σκεφθούν σαν τις Τράπεζες και προτιμήσουν ότι διαθέσιμα έχουν (που η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει), να τα επενδύσουν στην Ενέργεια και τελικά εγκαταλείψουν την ούτως ή άλλως επισφαλή Αγροτική δραστηριότητα για την οποία άλλωστε τους οκτώ μήνες που η ίδια είναι στο τιμόνι του Υπουργείου δεν έκανε ακόμη τίποτα;

Στα αδιέξοδα της Αγροτικής Οικονομίας η στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών με την πολυαπασχόληση και ετεροαπασχόληση είναι μια λύση, αρκεί αυτή να μην οδηγήσει στο άλλο άκρο. Δηλαδή στην εγκατάλειψη τελείως της Αγροτικής Παραγωγής με την καλλιέργεια μια πλασματικής Αγροτικής συνείδησης που μόνο θα διεκδικεί, χθες επιδοτήσεις για τα Καπνά που εγκατέλειψε κι αύριο επιδοτήσεις για το Ρεύμα που θα παράγει από Φωτοβολταϊκά.

Η ευθύνη όλων όσων πρωτοστάτησαν σε αυτή την Ιδέα, είναι μεγάλη και ιδίως της Κυβέρνησης και των εκπροσώπων των Αγροτών στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

Αγρίνιο, 25/06/2010
Ν. Σκιαδάς
πρώην Γ.Διευθυντής Ε.Α.Σ Αγρινίου